Lyubov Orlova, wrak wat nog geen wrak is

Lyubov Orlova voormalig cruiseschip nu stuurloos op driftDe meeste zijn van ons gewend dat we naar wrakken duiken, oude, nieuwe, nog niet ontdekte wrakken, van alles is de afgelopen jaren bedoken.

Prachtige avonturen maar nu is het team van Pim de Rhoodes van de Cdt. Fourcault al weken achter een nog drijvend schip aan.

De 100m lange Lyubov Orlova is gebouwd in voormalig Joegoslavie en jaren in gebruik geweest als expeditie cruiseschip. Nu drijft het al weken leeg en stuurloos op de Atlantische Oceaan.

De Lyubov Orlova deed jaren dienst als cruiseschip vooral in Antartica.

Het schip met voornamelijk Russische bemanning heeft geweldige reizen verzorgt maar kwam soms ook in opspraak door slechte betalingen van salarissen en leveranciers.

In 2006 is het flink opgeknapt en had het 59 cabines met eigen sanitair voor 110 gasten en 70 man bemanning. Het schip was uitermate geschikt voor mensen met gering budget die toch de luxe van eigen hut wilde hebben.

Na verschillende rechtsgeschillen is het uit de vaart genomen en na vele perikelen zou het naar de Virgin Islands gesleept worden waar het gesloopt zou worden.

Op 24 januari na 24 uur slepen met de Hunt uit St. John (New Foundland) brak de sleepkabel.

Het schip was uit zicht maar bleek gevaarlijk richting boorplatforms te drijven. Canadese instanties hebben toen een sleeper ingehuurd (Atlantic Hawk) om de Orlova te slepen. Ook toen is de al snel de sleeptros gebroken maar inmiddels dreef het schip richting internationale wateren.

Nu drijft het dus stuurloos rond op de Atlantisch Oceaan.

Ierland is bang dat het die kant op komt. Het is bekend gegeven dat veel rotzooi vanuit Canada door de stroming uitkomt bij Ierland.

Bekendste voorbeeld hiervan is de fles die ooit gevonden werd door een 9 jarig meisje op een strand in Ierland. De fles was afkomstig van de Titannic.

 

Wil je ook een keer mee op de Cdt. Fourcault? Wij organiseren nu een exclusieve duiktrip in september op Scapa Flow Schotland. Aantal plaatsen is beperkt en vol=vol.

 

Comments on this entry are closed.

Volgende bericht:

Categorieën

Sail-Trek Archief